Nascholingsavonden: ‘SOLK’ bekeken door de bril van TCM

‘SOLK’ bekeken door de bril van TCM
Goede behandelmogelijkheden voor SOLK patiënten met Traditional Chinese Medicine methoden.

Data en locaties:
– woensdag 26 juni 2019, Amersfoort

Tijd: 19.30 – 22.00 uur, vanaf 19.00 uur ontvangst
Spreker: Eric van Schijndel (fysiotherapeut, acupuncturist en orthomoleculair therapeut)
Deelnamekosten: € 35,00 inclusief koffie, thee en water


Tijdens deze nascholingsavonden leert u hoe u op basis van de kennis en inzichten uit de Traditional Chinese Medicine SOLK gerelateerde storingen kunt herkennen en herstellen door het toepassen van dieet, gespecialiseerde supplementen en de juiste andere gezondheidsmaatregelen.

Naar schatting zijn er in Nederland 1 miljoen mensen met SOLK: Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten. Dit zijn lichamelijke klachten die langer duren dan enkele weken en waarbij, bij adequaat medisch onderzoek door huisartsen en specialisten, geen somatische aandoening wordt aangetoond die de klachten verklaart. Als dergelijke klachten langer dan 6 maanden aanhouden en de patiënt aanzienlijk leed en beperkingen ervaart, voldoen zij aan de DSM-IV criteria voor een somatoforme stoornis. SOLK en somatoforme stoornissen kunnen voorkomen als pijnklachten, chronische vermoeidheid, buik-, maag- en darmklachten en uitvalsverschijnselen. Voorbeelden zijn het prikkelbare darmsyndroom bij gastro-enterologie, het chronisch vermoeidheidssyndroom bij infectieziekten, onverklaarde pijn op de borst bij cardiologie en fibromyalgie bij reumatologie.

Als we het geheel van klachten van deze patiënten door de bril van Traditional Chinese Medicine bekijken, ontstaat vaak een duidelijk beeld van de achterliggende oorzaken en goede behandelmogelijkheden. Hierbij hanteren we de basisprincipes uit de leer van de Traditional Chinese Medicine: (TAO, Yin en Yang en de 5-elementenleer), tong- en gezichtsdiagnostiek, typologie en de leer der meridianen. Per meridiaan kijken we naar de bijpassende pathologie en de energetisch exces verbanden en deficiëntie beeld.

Zo kan een energetisch exces van de lever hoofdpijn en duizeligheid veroorzaken, gecombineerd met spier- en buikpijn zonder dat er een pathofysiologisch proces aantoonbaar is. Met een gericht dieet, de juiste voedingssupplementen en gericht advies die het exces opheffen, kunnen deze klachten verholpen worden. Een rood hoofd in combinatie met een bittere smaak, slaapstoornissen, mondzweren en hartkloppingen wijst op een vuurprobleem. Een rood hoofd met een snelle ademhaling, geel slijm en hoesten duidt op een longstoornis. Een rood hoofd met geïrriteerdheid, bittere smaak, hoofdpijn en duizeligheid zijn gerelateerd aan een leverprobleem. Zonder dat er een pathofysiologisch proces aantoonbaar is, kunnen klachten van de ovaria, het borstweefsel, boeren en maagklachten het gevolg zijn van een storing van de maagmeridiaan. Aanhoudende blaasontsteking is dikwijls een gevolg van dysbiose in de dikke darm en een energetische disbalans van de dikke darm meridiaan. In de 5-elementenleer is dikke darm de moeder van blaas, waardoor een storing van de dikke darm ten grondslag kan liggen aan het blaasprobleem.

Tijdens deze nascholingsavonden leert u hoe u op basis van de kennis en inzichten uit de Traditional Chinese Medicine SOLK gerelateerde storingen kunt herkennen en herstellen door het toepassen van dieet, gespecialiseerde supplementen en de juiste andere gezondheidsmaatregelen. Ook onder de aandacht komen de principes van Yin en Yang, de 5-elementenleer, typologie, de pathologie van de 12 meridianen en de verschijnselen van een energetisch exces en deficiëntie.